Science And Technology Questions In UPSC Prelims 2019

Science And Technology Questions In UPSC Prelims 2019 – Science And Technology Is An important Part Of UPSC Syllabus . Evey Year Questions Are Asked From This topic . This Topic Is very important For Both Prelims as well As mains Exam . So Here We Are Providing You All Previous years Questions Asked In UPSC Prelims Exam.

Science And Technology Questions In UPSC Prelims 2019
Science And Technology Questions In UPSC Prelims 2019

Science And Technology Questions In UPSC Prelims 2019

Q 1. For the measurement/estimation of which of the following are satellite images/remote sensing data used?

  1. Chlorophyll content in the vegetation of a specific location
  2. Greenhouse gas emissions from rice paddies of a specific location
  3. Land surface temperatures of a specific location

Select the correct answer using the code given below.

  1. 1 Only
  2. 2 and 3 only
  3. 3 only
  4. 1, 2 and 3
2. With reference to communication technologies, what is/are the difference/differences between LTE (Long-Term Evolution) and VoLTE (Voice over Long-Term Evolution)?

  1. LTE is commonly marketed as 3G and VoLTE is commonly marketed as advanced 3G.
  2. LTE is data-only technology and VoLTE is voice-only technology.

Select the correct answer using the code given below

  1. 1 Only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: D

3. Recently, India signed a deal known as ‘Action Plan for Prioritization and Implementation of Cooperation Areas in the Nuclear Field’ with which of the following countries?

  1. Japan
  2. Russia
  3. The United Kingdom
  4. The United States of America

Answer: B

4. In the context of digital technologies for entertainment, consider the following statements:

  1. In Augmented Reality (AR), a simulated environment is created and the physical world is completely shut out.
  2. In Virtual Reality (VR), images generated from a computer are projected onto real-life objects or surroundings.
  3. AR allows individuals to be present in the world and improves the experience using the camera of smart-phone or PC.
  4. VR closes the world, and transposes an individual, providing complete immersion experience.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2 only
  2. 3 and 4
  3. 1, 2 and 3
  4. 4 only

Answer: B

5. With reference to the recent developments in science, which one of the following statements is not correct?

  1. Functional chromosomes can be created by joining segments of DNA taken from cells of different species.
  2. Pieces of artificial functional DNA can be created in laboratories.
  3. A piece of DNA taken out from an animal cell can be made to replicate outside a living cell in a laboratory.
  4. Cells taken out from plasma and animals can be made to undergo cell division in laboratory petri dishes.

Answer: A

6.Consider the following statements:

A digital signature is

  1. An electronic record that identifies the certifying authority issuing it
  2. Used to serve as a proof of identity of an individual to access information or server on Internet
  3. An electronic method of signing an electronic document and ensuring that the original content is unchanged

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: C

7. In the context of wearable technology, which of the following tasks is/are accomplished by wearable devices?

  1. Location identification of a person
  2. Sleep monitoring of a person
  3. Assisting the hearing-impaired person

Select the correct answer using the code given below:

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: D

8. RNA interference (RNAi)’ technology has gained popularity in the last few years. Why?

  1. It is used in developing gene silencing therapies.
  2. It can be used in developing therapies for the treatment of cancer.
  3. It can be used to develop hormone replacement therapies.
  4. It can be used to produce crop plants that are resistant to viral pathogens.

Select the correct answer using the code given below.

  1. 1, 2 and 4
  2. 2 and 3
  3. 1 and 3
  4. 1 and 4 only

Answer: A

9. Recently, Scientists observed the merger of giant blackholes’ billions of light-years away from the Earth. What is the significance of this observation?

  1. ‘Higgs boson particles’ were detected.
  2. ‘Gravitational waves’ were detected.
  3. Possibility of inter-galactic space travel through ‘wormhole’ was confirmed.
  4. It enabled the scientists to understand ‘singularity’.

Answer: B

10. Which of the following are the reasons for the occurrence of multi-drug resistance in microbial pathogens in India?

  1. Genetic predisposition of some people
  2. Taking incorrect doses of antibiotics to cure diseases
  3. Using antibiotics in livestock farming
  4. Multiple chronic diseases in some people

Select the correct answer using the code given below.

  1. 1 and 2
  2. 2 and 3 only
  3. 1, 3 and 4
  4. 2, 3 and 4

Answer: D

11. What is Cas9 protein that is often mentioned in news?

  1. A molecular scissors used in targeted gene editing
  2. A biosensor used in the accurate detection of pathogens in patients
  3. A gene that makes plants pest-resistant
  4. A herbicidal substance synthesized in genetically modified crops

Answer: A

12. Which one of the following statements is not correct?

  1. Hepatitis B virus is transmitted much like HIV.
  2. Hepatitis B. unlike Hepatitis C, does not have a vaccine.
  3. Globally, the number of people infected with Hepatitis B and C viruses arc several times more than those infected with HIV.
  4. Some of those infected with Hepatitis B and C viruses do not show the symptoms for many years.

Answer: B

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top